Så kan du mildra 3-årstrotsen

3 kommentarer

Bildschema


Treårstrotsen, ingen har väl egentligen gått miste om den.
Är det inte de egna barnen så är det grannens bångstyriga barn, barnbarnet, syskonbarnet eller bara en unge på stan. Barnet vägrar göra som du vill. Sätter sig på tvären och är helt omöjlig att ens klä på. Något som fungerat helt bra tidigare är nu bara bök och stök. Varje morgon är en fight.


Först fil! Nä det var fel! Jag vill ha yoghurt! Nej inte den skeden! Ahhh! Buuuhuu!


Jag upplever att hela trotstiden handlar om att barnet testar vilka områden de själva kan styra över. De försöker ha kontroll över sin tillvaro. När de inte har kontroll blir det konflikt. Men barnen kan omöjligt få styra allt för att ha kontrollen. Kan vi hjälpa dem att ha kontroll över sin tillvaro utan att för den del styra dem genom ständiga konflikter? 

Tipset

Min svärmor har flera år bakom sig som vårdarinna och elevassistent inom träningsskolan. En verksamhet där jag själv är verksam i idag. Genom henne fick vi tips om att använda bildschema till storebror för att tydligt visa upp vad som ska genomföras under till exempel morgonen. Ett bildschema hjälper barn i träningsskolan att få struktur på sin dag genom att följa dessa bilder. Bilder blir mer konkret än bara ord. Det finns en poäng i att använda dessa med alla treåringar. En bild säger mer än tusen ord sägs det och varför inte ta med sig det i vardagen.


Bildschema


Schemat är enkelt. De visar de 4-5 kommande händelserna över (till exempel) morgonrutinerna. När en händelse är avklarad kan den avklarade bilden plockas bort och fokus läggs på nästa bild.

Avslutningsvis: Ingen quick fix

Viktigt att poängtera att detta absolut inte är någon "quick fix" för att lösa bekymmer kring trots. Det skulle däremot kunna vara en hjälp på vägen för dig och ditt barn att finna struktur i rutinerna. 

Uppdaterat 12:12 samma dag.

Trotsåldern är en naturlig fas och är inget som behövs "jobbas" bort. Den avtar. I alla fall om vi får tro experten på Barnvagnspromenader (podcasten). 

/ Dennis


 
1 Jenny:

skriven

Jag arbetar i liknande verksamhet och har en 2,5åring så ska genast inför detta! Tänker att man även kan ha bilder över tex frukost alternativen och på så sätt visa barnet vilka alt som finns idag och när man bestämt vad som ska ätas kan man påminna genom bilderna vad vi bestämt istället för att muntligt tjata om att "du sa att...." Bara spånar, kan ju bli alldeles för likt "jobbet" för att man ska orkar vara pedagogisk..

Svar: Hej,

Jag tycker absolut att du har en poäng i att visa alternativen på bild också. Tydlighet kan inte bli fel när barnen är små.

Jag tror också att när rutinerna i schemat sitter, behöver det inte bli jobbigt att vara lika pedagogisk hemma som på jobbet.

/Dennis
Lattefarsor.se

2 Junitjej:

skriven

Så smart med bildschema!

3 Anonym:

skriven

Så smart! Kanske borde testa det här, måste dock få med sambon på det hela så att vi båda kör på lika villkor mot lillen, annars blir det nog soppa :/ får visa detta inlägg för honom :) tackar!

Svar: Jo, det är nog jättebra om ni kör samma race.
Lattefarsor.se