Vad gick fel?

Kommentera
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/770895-studenten-det-ar-ett-skamt

Det fanns förmodligen fler  än killarna på flaket om roades av detta skämt. 

Ingen som använder sociala medier kan ha undgått denna bild, tagen på ett studentflak i Åtvidaberg. 

Att bara se detta som ett kul skämt utan att förstå att det befäster en skev könsnorm visar på en galen värdegrund.   En värdegrund som någonstans har formats till att medvetet eller omedvetet se ner på tjejer/kvinnor som människor. 

Men vart gick det snett? 

Förutom att det är ett föräldraansvar har skolan ett ansvar att ge barn/ungdomar sunda värderingar. Jag vågar skjuta från höften och påstå att det finns en stark machokultur på de praktiska utbildningarna vid våra svenska gymnasium som bidrar till en i många fall osund kvinnosyn. En machokultur som sedan bekräftas under praktiker och lärlingsperioder. 

Skolan hjälper till att stärka machokulturen genom att förlägga större delen av utbildningen på andra platser än den teoretiska gymnasieutbildningen. Unga killar "isoleras" tillsammans i en miljö där machokulturen är som störst. 

En del av lösningen? 

Ett större fokus på genustänk som genomsyrar såväl de teoretiska som praktiska utbildningarna. Med start så tidigt i åldrarna som möjligt. 

Pojkar ska självklart få vara pojkar. Men aldrig på bekostnad av en machokultur som framhåller flickor som mindre värda. 

/ Dennis, med djupa gropar i beskymmersrynkan.