Finns det en elitism inom feminismen?

3 kommentarer
 

Skillnad på feminist och feminist?

Vardagsfeministen Dennis

 

Jag är man, strax över 30 år som tycker att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete. Jag tycker att såväl samhället som hemmet ska vara jämställt. Jag delar mer än gärna på hushållssysslorna och jag vill vara en närvarande far som tar ut lika mycket föräldraledighet som mitt barns mamma. Jag hymlar inte om att samhället är jämställt för det är det inte. Vi män har fördelar med oss från födseln som gynnar oss gentemot kvinnorna.

 

Jag är även medveten om att begreppen kvinna respektive man är sociala konstruktioner där vi förväntas uppfylla krav och normer för vår könstillhörighet. Den stora samhällsnormen lyder: Män ska vara som män och kvinnor ska vara som kvinnor.  Annars är det konstigt.

 

Jag står för att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett etnicitet, sexuell läggning, förmåga eller könstillhörighet. Genom att bryta ner de fördelar vi män socialiseras in i från födseln kan mina barn växa upp i ett mer jämställt samhälle. Jag kallar mig kort och gott feminist och vissa i min omgivning skulle nog också kalla mig det.

 

Det tog kanske 29-30 år innan jag medvetet började tänka i termer av feminism. Än mer tydligt blev det när jag fick veta att jag skulle bli pappa och i synnerhet när jag fick veta att det var en flicka. Jag vill kunna stå rakryggad när mina barn blivit vuxna och veta att jag har gett dem de bästa möjligheterna att få växa upp i ett jämställt samhälle. 

 

Vissa skulle kalla mig hipsterfeminist i och med den feministiska vågen som nu går genom Sverige tack vare Feminsitiskt Initiativs framfart. Men låt mig vara det. Det kan ju aldrig vara fel att tycka det är hipt att stå för jämställdhet.



Ovanstående är i kort vad feminism är för mig. 

Vad feminism inte är (citat: HEJ BLEKK)

 
  • "Den feministiska kampen är inte en rörelse som ska drivas allena av en enskild grupp personer."
  • "Feminism för mig är inte drev mot privatpersoner."
  • "Feminism för mig är inte heller att blunda för andras perspektiv, även om de kommer uppifrån, utan att istället lyssna och argumentera mot dem."
  • "Den feministiska rörelsen är stor, inkluderande, förstående och tolerant, vilket gör att feminism för mig inte är elitistisk, individualiserad eller homogen." 


Jag gillar verkligen Hej Blekks formuleringar, vilka gör feminismen lättare att förstå för oss som vill läsa på mer om den.

Finns det en elitism inom feminismen?

 

Titt som tätt springer på dem. De som påstår sig vara "sanna" feminister och vars åsikter anses vara lite bättre och lite mer korrekta. Riktiga hardcore feminister. Ifrågasätter du dem så är du bara en produkt av de patriarkaliska samhällsnormerna. Goda retoriker är de också, de kan sina härskartekniker som tidigare använts för att upprätthålla av könsmaktsordningen. De ignorerar sina opponenters goda argument och förlöjligar till synes svagare retoriker. De är även bra på att skuldbelägga de som inte är lika bildade som "riktiga" feminister. 

 

Detta ser jag som ett problem. Ett problem som tydligt polariserar feminister och icke feminister. Många, och då kanske främst unga män som egentligen har sunda värderingar väljer bort att kalla sig för feminister för att de inte kvalar in till vad de tror att feminismen står för. För dessa upplevs feminismen bara vara för de "riktiga" feministerna Dessa hardcore feminister skjuter därmed feminismen i foten genom att inte vara inkluderande gentemot de som balanserar på gränsen. 

 

Jag väljer åter att citera Hej Blekk.

 

"Den feministiska kampen är inte en rörelse som ska drivas allena av en enskild grupp personer." 

"Den feministiska rörelsen är stor, inkluderande, förstående och tolerant, vilket gör att feminism för mig inte är elitistisk, individualiserad eller homogen." 

 

För visst kan även feminister förtrycka och anse sig lite bättre än andra? Det är inte enbart patriarkatet förunnat. Lady Dahmer ger här en skopa till kränkta feminister och smala människor.

 

Kasta inte bollen hårt i ansiktshöjd

Om vi vill att våra barn och barnbarn ska växa upp i ett jämställt samhälle är det dags att utbilda varandra istället för att knäppa på näsan när vi har olika uppfattning. När vi på ett icke-fientligt sätt försöker övertyga varandra om vad som är rätt och fel, först då kan vi ta emot och lära av varandra. 

 

För vem vill ta emot en boll som kastas hårt i ansiktshöjd?

 / Dennis

 

Lägger in ett Ps så här avslutnings med ett litet tips för män som vill söka sig till feminismen. Facebook-gruppen Manligheten. Ds.


 
1 Jan Lahti:

skriven

Kan bara hålla med.

2 Elli:

skriven

Jag kan uppriktigt säga att jag har varit emot allt vad feminism heter, just av den anledning du skriver om.
Tack vare dig och din sambo, börjar jag få kläm på vad det egentligen rör sig om :)

Svar: Vad härligt! :)
Lattefarsor.se

3 Jolleponken:

skriven

Grymt bra skrivet! Elitism exkluderar. Men nyckeln är att vi män släpper på makten och vi pappor vill vara hemma med våra barn. En sjävinsikt som inte är självklar..

Svar: Tack Jolle! :)
/Dennis
Lattefarsor.se