Så gör du tiden konkretare för ditt barn.

3 kommentarer
 

Vad är tid?

 

Hej i sommarvärmen. Efter en hel förmiddag och lunch i solen med lillpojken, sambo och hennes kompisar passade det bra med ett dopp i badkaret. Bort med allt kliande pollen. 

I dagens inlägg tänkte jag komma med ytterligare ett tips hämtat från mitt jobb med barn med särskilda behov. Idag handlar det lite om tid och om att det kan vara svårt för mindre barn att ha koll på vad som menas med till exempel "en liten stund kvar."

 
Är vi framme snart? 
Jag vill inte borsta tänderna längre. 
Hur länge måste jag....? 
 

Eller har även du som jag hamnat i konflikt efter att ni sagt att: "Nu är det bara en liten stund kvar"innan något ska avslutas för till exempel sänggång?

Vad är tid för oss och vad är tid för barnen?

För oss vuxna kan tid till och från kännas tämligen abstrakt. Hur lång tid har vi kvar tills ägget är färdigt? Hur lång tid är det kvar innan tvättmaskinen är klar? 

Till skillnad från våra små barn kan vi klockan. Vi kan den både digitalt och som en rund platta med tre visare som går olika fort. Men hur fungerar tiden egentligen? Den smala visaren ska gå 5 varv eller 10 varv. Den lite tjockare ska hoppa si eller så många steg innan vi ska åka iväg till lekparken.

Nej, nu lägger vi av med att krångla till det för våra  2-4 åringar. Klockan kommer de så småningom lära sig när de blir äldre. Dags att göra tiden mer konkret och kanske undvika onödliga konflikter. 

Till detta har jag hittat Timstocken som app för iPhone och Android. Finns även i fysisk form hos hjälpmedelscentralen. Jag är däremot osäker om privatpersoner får köpa dessa hur som helst. Hur som helst timstocken som app fungerar minst lika bra som hjälpmedel för att göra tiden mer konkret. 

timstock

Detta är standardvyn för timstocken till iPhone. Fyra olika färger för fyra olika tidsalternativ. Lamporna i appen symboliserar antalet minuter där en lampa slocknar för varje minut som gått. När alla lampor slocknar blinkar appen till och en signal hörs.

Timstocken ger barnet en visuell bild av hur lång tid det är kvar.  Det gör det lättare för barn som ännu inte lärt sig siffror att konkretisera tiden. Barnen får hjälp att förstå begreppen NÄR och HUR LÄNGE.

Timstock med personlig bakgrund

Appen går även att anpassas med egna tidsalternativ och egen bakgrunds bild. Som standard finns alternativen från 1 minut upp till 100 minuter fördelade på fyra olika delar.
 
För ytterligare läsning och bilder finns en redogörelse på Pappas Appar

/ Dennis 
 
 
 
1 Martina Noreliusson:

skriven

Men du är ju bäst Dennis! Underbart att se att det finns fler än jag som tycker att (visuella, kognitiva osv) hjälpmedel kan tillämpas i vardagen överhuvud taget. Du är en fantastisk far!

2 Martina Noreliusson:

skriven

Men du är ju bäst Dennis! Underbart att se att det finns fler än jag som tycker att (visuella, kognitiva osv) hjälpmedel kan tillämpas i vardagen överhuvud taget. Du är en fantastisk far!

Svar: Tack, Det svåra är dock att få in rutiner för det. Några dagar med schemat och vissa rutiner fungerar hur bra som helst. Timstocken på mobilen är dock ingen hit än. Han tycker det är obehagligt när den ringer. Jag måste hitta en roligare signal till den. =)
Lattefarsor.se

3 Elin :

skriven

Tack för detta blogginlägget! Vi har timstocken till vår sexåring som har adhd. Den är fantastisk och han ber tillochmed själv om den när man säger "om fem minuter" eller liknande... Jag håller med dig och rekommenderar alla med yngre barn, eller barn med svårigheter att skaffa appen, den är grym! ;) Tjatet och byteshandeln är bortblåst!

Svar: Vad härligt att den fungerar för er. Vi har tagit paus med den för att den har fått negativa associationer. Han tyckte inte om ringsignalen vilket ledde till en negativ trend.
Vi får se när vi tar tillbaka den. Det har varit en bättre period där vi inte känt behovet heller.

Men bra är den. Använder den mer eller mindre varje dag på jobbet.

/ Dennis
Lattefarsor.se