Ska det behöva vara så?

5 kommentarer

Inför skyddsavstånd för rökare


Efter en eftermiddag på stranden kom vi hem till lägenheten. Storebrors nya "nöje" har blivit att prova toaletten. En liten toalettring och en iPad lånad från mormor har gjort toaträningen till något kul. Själv sätter jag mig i vardagsrummet för att koppla av några minuter när jag plötsligt känner stanken av rök. Ett olaga intrång i mina luftvägar. Jag försöker lokalisera vem förövaren till granne är men misslyckas. Ska det behöva vara så här? Ska vi inte kunna sitta ens inne i vår lägenhet eller sova i sovrummet utan att grannens ohälsa ska sippra in genom våra fönster? Ska vi behöva hålla samtliga fönster och balkongdörrar stängda för att slippa få vårt hem förpestat av röklukt? Ska jag vi som icke rökare behöva flytta ut till skogs för att undvika passiv rökning? 


Jo, jag har några enstaka gånger rök både cigaretter och cigarrer men då har det varit av egen fri vilja. Smakar inte särskilt gott egentligen men har känts socialt rätt i sammanhanget. Jag kommer alldeles säkert köpa mig en cigarr efter att lilltjejen är född för att fira det hela. Jag vet inte vilka normer och traditioner som ligger bakom det men jag kommer förmodligen puffa några gånger på gården tillsammans med en god vän. 


Åter till mina aggressioner. Inför skyddsavstånd för rökare i lägenhetsområden. Ja, det är din balkong och du får göra vad du vill. Men när du ställer dig och tänder cigaretten så är det inte bara du och luftrummet kring din balkong som drabbas. Dina grannar drabbas i allra högsta grad. Jag vill kunna ställa ut en barnvagn på balkongen och låta mitt barn sova i friska luften. Det är allt vanligare att föräldrar låter sina barn sova ute då det visar sig ha goda effekter för barnens hälsa. Därför ber jag, du balkongrökare, tänk till innan du tänder nästa cigarett. Det är inte bara dina lungor som drabbas, det kan vara en nyfödd liten krabat som sover middag i vagnen på balkongen. 

Så där ja! Nu har gnällgubben fått avreagerat sig genom snart fyra stycken text och grannen har nu för andra gången under denna stund tänt en ny cigg på balkongen. Det finns ingen lag som säger att du inte får röka på din balkong men det finns lagar om att du inte får störa dina grannar. Var gränsen går för att störa sin granne är dock oklar.


/ Dennis

Avslutar detta inlägg med en strandbild. För ett blogginlägg måste ju ha en bild. 

sandhög


 
1 Jan lahti:

skriven

Kan bara hålla med. Tror i och för sig det saknas lagstöd att stoppa rökande grannar. Däremot borde det byggas fler allergilägenheter, där det hyresgästerna i kontraktet lovade att inte röka inomhus utan på anvisade platser utanför. Bodde i en sådan lägenhet i Sundsvall tidigare och det var riktigt skönt.

Svar: Ja, det gör ju det. Måste vara så pass att det stör grannen. Men som jag skrev. Var går gränsen för hur mycket någon får störa.
Lattefarsor.se

2 Anonym:

skriven

Bra skrivet!

3 Sara ~ Candis:

skriven

Kan inte annat än hålla med dig :(( HATAR rök. Och man hatar det om möjligt ännumer när man har fått en liten som man i princip skulle kunna mörda för.
Tråkigt att rökare inte kan ta eget ansvar och använda hjärnan de blivit födda med, då lär det ju införas förbud helt enkelt.

Svar: Jag tror och hoppas de flesta människor går att prata med. Om jag lyckas lokalisera vem denna människa är så kan vi kanske komma fram till en lösning.
/Dennis
Lattefarsor.se

4 Linnea:

skriven

Ja! Håller verkligen med! Jag brukade låta min lilla ligga och vila i sovrummet med öppen balkongdörr då det varit väldigt varmt även inne hos oss, tills jag en dag låg därinne med henne och plötsligt kände genomträngande cigarettrök. Det var som om nån stod i rummet och rökte, jag var tvungen att gå därifrån (och självklart tog jag med mig lillan) pga lukten. Så nu vågar jag inte lämna henne där utan hon får vila där vi befinner oss, så antingen är vi i sovrummet men tillsammans så vi kan ta ut henne om det börjar lukta (och därmed i nio fall av tio råka väcka henne) eller så vilar hon i köket eller vardagsrummet där solen ligger på och värmen är näst intill olidlig vissa dagar. Jag blir så galet frustrerad!!

Svar: Jag kan helt förlika mig med din frustration. Måste vara väldigt jobbigt. /Dennis
Lattefarsor.se

5 Anna :

skriven

I min förra lägenhet bodde jag mittemot porten på första våningen, och två av mina grannar hade för vana att tända ciggen precis innan de öppnade porten, med följden att röken for rätt in i min lägenhet.
Till slut författade jag en "arg lapp" och satte upp vid ingången..lappen revs ner illa kvickt men okynneständandecigarretter försvann.
För ett tag i alla fall.
Jag är dessutom själv en föredetta rökare och jag vet att som rökare inser man inte hur mycket det förpestar omgivningen.
Jag förstod aldrig hur mycket det verkligen stank.

Svar: Ja, Det verkar tydligen svårt att förstå hur illa det kan vara för andra.
Lattefarsor.se